Turizm Farkındalığı Yaratmada Eğitimin Etkisi: Çorum İli Uygulaması

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Habib Akdoğan
Ela Hiçyorulmaz

Özet

M.Ö. 1650-1200 yılları arasında Hattuşa’da devlet kuran Hititler, Anadolu coğrafyasında yaşamış en önemli uygarlıklardandır. Hattuşa’ın Çorum il sınırları içerisinde yer alması, Çorum müzeleri, Alacahöyük, Yazılı Kaya, Boğazkale, Şapinuva Ören Yerleri, Saat Kulesi, Kaleleri, Camileri, Yaylaları, Mesire Yerleri, İncesu Kanyonu, Mecitözü’nde bulunan tarihi Beke Kaplıcaları, su sporlarının yapılabileceği Obruk Barajı, İskilip’te bulunan Bedri Rahmi Eyüboğlu Müzesi, Gölünyazı Kuş Cenneti ve yöresel yemekleri ile farklı destinasyonlar yaratmaktadır. Ancak bölge bu tarihi ve doğal zenginliklerine rağmen yeterince ilgi görmemektedir. Yöre halkının turizm potansiyellerinin farkında olması ve turizmden ne beklediklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Tüm bu özellikler dikkate alınarak bölgede yapılan proje kapsamında yöre halkına ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda sahip olduğu değerleri daha etkin ve verimli kullanabilmek amacıyla Çorum ilinde halk ve yerel esnafa eğitim programları düzenlenmiştir. Eğitim öncesi ve sonrası turizm farkındalığını tespit etmek amacıyla anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket verileri eğitim öncesi, eğitim sonrası ve karşılaştırma olarak SPSS 18 programında Cronbach Alpha, KMO and Bartlett's Test, Anova, Paired_Samples_t-test ile analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre verilen eğitimin amacına ulaştığı ve halkta turizm konusunda bir farkındalığın oluştuğu tespit edilmiştir. Ankete katılan kişilerin “çok para kazanmak” ifadesi yerine “yeni iş imkânları oluşturmak” ifadesinin daha önemli olduğunu belirtmesi turizm farkındalığının değiştiğini gösterilebilir. Para kazanabilmek için yeni iş imkânları sağlanması ve başlanan yatırımların tamamlanması ilk sıralarda yer almaktadır.


* Bu çalışma, Hitit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen IBF19002.18.001 kodlu proje çalışmasından yararlanılarak oluşturulmuştur.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Nasıl Atıf Yapılır
Akdoğan, H., & Hiçyorulmaz, E. (2021). Turizm Farkındalığı Yaratmada Eğitimin Etkisi: Çorum İli Uygulaması. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3612–3631. Geliş tarihi gönderen https://tutad.org/index.php/tutad/article/view/377
Bölüm
Makaleler