Termal Turizm Destinasyonu Olarak Afyonkarahisar’ın Marka Kişiliği

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

H. Hüseyin Soybalı
İbrahim Yurtbahar

Özet

Bu çalışmanın amacı, Afyonkarahisar’ın termal turizm destinasyonu olarak bir marka şehir olma sürecinde nelere dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bir bakış açısı oluşturabilmesi yönünden ili ziyaret eden yerli turistlerin Afyonkarahisar’a ait marka kişiliği algılarının ölçülmesidir. Araştırmanın evrenini Afyonkarahisar merkezi ziyaret eden yerli turistler oluşturmakta olup, evren üzerinden örneklem alınarak araştırma yürütülmüş ve belirtilen amaç doğrultusunda Haziran, Temmuz ve Ağustos (2018) döneminde Afyonkarahisar’ı ziyaret eden 400 yerli turist ile anket çalışması yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma, faktör ve güvenirlik analizi, t testi ve varyans (ANOVA) analizi kullanılmış, elde edilen veriler araştırmanın amacı doğrultusunda yorumlanmıştır. Verilerin analizi sonucunda, ili ziyaret eden yerli turistlerin marka kişiliği algıları destinasyonu ziyaret etme durumlarına ve demografik özellikleri gibi değişkenlere göre gruplar arasında anlamlı farkların olduğu tespit edilmiştir. Genellikle orta yaş üzeri turistlerin, gelir seviyesi yüksek turistlerin ve ili ilk kez ziyaret eden turistlerin marka kişiliği algılamalarının olumlu olduğu, ili tekrar ziyaret eden turistlerin ve bekar turistlerin ise Afyonkarahisar’a ait marka kişiliği algılamalarının olumsuz olduğu görülmüş ve araştırma sonuçlarına dayanılarak ilin destinasyon pazarlaması konusunda atması gereken adımlar hakkında ipuçları elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirilerek yorumlanmış ve öneriler getirilmiştir.


* Bu çalışma, İbrahim YURTBAHAR'ın Afyon Kocatepe Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen (Proje No: 17.SOS.BİL.06) "Termal Turizm Destinasyonu Olarak Afyonkarahisar’ın Marka Kişiliği" adlı yüksek lisans tezinden üretilmiştir.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Nasıl Atıf Yapılır
Soybalı, H. H., & Yurtbahar, İbrahim. (2021). Termal Turizm Destinasyonu Olarak Afyonkarahisar’ın Marka Kişiliği. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3263–3288. Geliş tarihi gönderen https://tutad.org/index.php/tutad/article/view/357
Bölüm
Makaleler

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri