Turist Rehberliği Öğretimi Kalite Ölçeği Geliştirilmesi

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Saadet Pınar Temizkan
Bircan Ergün

Özet

Bu çalışmanın amacı lisans düzeyinde turist rehberliği öğretiminin kalitesini öğrenci görüşlerine göre belirlemek amacıyla geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Ölçeğin geliştirilmesi süreci için, konuyla ilgili literatürde önerilmiş olan adımlar uygulanmıştır. Ölçek oluşturulmadan önce, maddeler alan uzmanları ve Türk Dili tarafından değerlendirilmiş ve pilot uygulama yapılmıştır. 305 turist rehberi adayından alınan cevaplar analize tabi tutulmuştur. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonrasında maddelerin beş faktör altında toplanmıştır. İç tutarlılık güvenilirliği açısından bakıldığında ölçeğin Cronbach’s Alpha katsayısı 0,937 bulunmuştur. Faktörlerin alpha değerleri ise sırasıyla 0,940, 0,945, 0,935, 0,919 ve 0,866 bulunmuştur. Ölçek “müfredat ve öğretim kalitesi”, “akademik personel kalitesi”, “yönetim ve destek hizmetleri”, “öğretim ortamı” ve “öğretim sonucu kazanımlar” boyutları altında toplanan 47 maddeden oluşmaktadır ve sonuçlar turist rehberliği öğretimi kalitesi ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.


* Bu çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversite’nde yapılan Bircan Ergün’ün “Turist Rehberliği Öğretiminde Kalite” isimli doktora tezinden (2020) üretilmiştir.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Nasıl Atıf Yapılır
Temizkan, S. P., & Ergün, B. (2021). Turist Rehberliği Öğretimi Kalite Ölçeği Geliştirilmesi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3720–3739. Geliş tarihi gönderen https://tutad.org/index.php/tutad/article/view/383
Bölüm
Makaleler